Druhy zelené kávy
Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu.
Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně: káva arabika, káva robusta a káva liberica. Káva liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci jsou kávy arabika a robusta. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.
Arabica
Plantážní (jednodruhová) káva Arabica představuje cca 70% celosvětové kávové produkce. Jedná se o keř, dosahující výšky 3 metrů, který kvete a zraje současně. Arabica se pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m). Přináší plody - kávové třešně po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. Sklízí se většinou ručně 2x – 3x ročně. Obsahuje cca 0,7-1,4% kofeinu.
Robusta
Keř či strom vysoký až 15 metrů, který se pěstuje v nadmořských výškách 500 - 800 m. n. m. a pokrývá 25% světové produkce kávy. Semena jsou menší než u kávovníku arabika a přináší plody již po dvou letech, je odolnější a méně náročný na kvalitu půdy. Obsahuje cca 2,2-2,4% kofeinu, to je třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. V chuti a vůni je méně aromatická, hutnější a zemitější, používá se často do kávových směsí.