Druhy zelené kávy

Druhy zelené kávy

Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu.

Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně: káva arabika, káva robusta a káva liberica. Káva liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci jsou kávy arabika a robusta. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.

Arabica
Plantážní (jednodruhová) káva Arabica představuje cca 70% celosvětové kávové produkce. Jedná se o  keř, dosahující výšky 3 metrů, který kvete a zraje současně. Arabica se pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m). Přináší plody - kávové třešně po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. Sklízí se většinou ručně 2x – 3x ročně. Obsahuje cca 0,7-1,4% kofeinu.

Robusta
Keř či strom vysoký až 15 metrů, který se pěstuje v nadmořských výškách 500 - 800 m. n. m. a pokrývá 25% světové produkce kávy. Semena jsou menší než u kávovníku arabika a přináší plody již po dvou letech, je odolnější a méně náročný na kvalitu půdy.  Obsahuje cca 2,2-2,4% kofeinu, to je třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. V chuti a vůni je méně aromatická, hutnější a zemitější, používá se často do kávových směsí.