Mletí a uchování kávy
Mletí kávy
Pro přípravu lahodného šálku kávy je ideální namlít kávu těsně před její přípravou, namletá káva ztrácí skladováním vůni a chuť. Do mlýnku nasypte jen tolik kávy, kolik v dané chvíli spotřebujete, předejdete tak ztrátě čerstvosti a zvětrávání kávy. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno, orientačně lze uplatnit toto pravidlo:
Jemné mletí – pro přípravu kávy zalévané, na "turka", velmi jemné mletí na přípravu kávy v džezvě.
Střední mletí – pro přípravu espressa
Hrubé mletí – na překapávanou kávu a přípravu v perkolátoru – mocca konvičce.
Uchování kávy
Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin, v ideálním případě v zrnu, nemletou. Pro uchování kvality zvolte nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.